Niektóre wspomagają trawienie, działają przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie, inne obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają bezsenność. Przyprawy – nieoceniony składnik wielu potraw nie tylko ulepsza smak i dodaje aromatu, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie!

Zdaniem historyków przyprawy stosowane były już w prehistorii gdy praczłowiek urozmaicał swoje proste potrawy bulwami i korzeniami niektórych roślin. W 700 r. p.n.e. miały być już znane takie przyprawy jak szafran, tymianek, sezam, kminek, koper czy czosnek. Do odkrywania nowych i popularyzowania znanych już przypraw przyczyniły się m.in. podboje, średniowieczny handel i wielkie wyprawy morskie.

Aleksander Wielki miał sprowadzić pieprz i cynamon ze swoich podbojów w Indiach i Persji. Marco Polo – w czasach gdy przyprawy były na wagę złota – jako pierwszy Europejczyk miał odkryć imbir. Przyprawy znane w starożytności i średniowieczu używane są do dziś. Które z nich mają szczególne znaczenie dla naszego zdrowia? Wśród szczególnie „pożytecznych” przypraw są cynamon, kurkuma, imbir, oregano i goździki.

Różne przyprawy kuchenne na blacie

Cynamon – kiedyś noszony jako talizman

Cynamon już w przeszłości uważany był za środek wzmacniający. Nie bez powodu noszono go nawet jako talizman! Za najzdrowszy uchodzi cynamon cejloński. Ma on właściwości antyrakowe, przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ponadto obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, poprawia pamięć i zapobiega chorobie Alzheimera. Poprawia też pracę układu trawiennego.

Kurkuma pozwala usunąć toksyny z organizmu

Duże walory zdrowotne ma też kurkuma, która wchodzi w skład curry. Kurkumina zawarta w kurkumie ma działanie przeciwzapalne i zapobiega wytwarzaniu toksyn w organizmie. Co ciekawe, kurkumina niszczy komórki rakowe! Poza tymi właściwościami kurkuma świetnie działa na koncentrację i pamięć.

Przeciw pasożytom – imbir

Imbir ma działanie silnie antybakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwutleniające, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga zwalczyć ból. Składniki zawarte w imbirze hamują również rozrastanie się komórek rakowych piersi.

Przyprawy w miskach

Oregano, czyli naturalny antybiotyk

To przyprawa, która uznawana jest za naturalny antybiotyk. Bogata we flawonoidy, polifenole i limonen ma właściwości medyczne, które przynoszą ulgę w kaszlu i wspierają trawienie. Ponadto oregano ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i rozkurczowe.

Goździki na zmęczenie

Goździki mają właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwwirusowe. Stosowane są także jako przeciwutleniacz i środek poprawiający przemianę materii oraz niwelujący zmęczenie.